Divertikulitisz során a vastagbélben divertikulumok alakulnak ki, amelyek valójában kisebb méretű kitüremkedések. Leggyakrabban az 50 év felettieket érinti, de sajnos ma már a fiatalok körében is növekvő számban fordul elő.
Maga a betegség többnyire tünetmentes, ha mégis tapasztalunk tüneteket, akkor azokat a kitüremkedéseknél megakadó és pangó székletmaradványok miatti gyulladás okozza. A gyulladásos állapotot hívják a szakemberek divertikulitisznak.
Divertikulitisz esetében főleg a bal oldalra koncentrálódó alhasi fájdalmat, valamint a székletürítési szokásokban bekövetkező változásokat észlelhetjük. Panasz esetén keressük fel háziorvosunkat, mert a betegség felismerése nehéz. Az sem ritka, hogy a divertikulitisz csupán más vizsgálatok során kerül diagnosztizálásra.
Kerülendő ételek divertikulitisz esetén
Ha a gyulladás felerősödik, akkor az orvosok rostszegény és tiszta folyékony étrendet javasolnak. Bár a tünetek erőssége egyénenként változó lehet, a szakemberek mégis úgy látják, hogy ez a fajta étrend lehet a leghatásosabb a kezelés során. Amint a gyulladás mértéke csökken, fokozatosan áttérhetünk az alacsony rosttartalmú étrendre. A tünetek megszűnésével viszont érdemes magas rosttartalmú ételeket fogyasztanunk.
A szakemberek úgy látják, hogy a FODMAP diéta jótékonyan hat számos emésztőrendszeri megbetegedés során, beleértve az irritábilis bél szindrómát és a divertikulitiszt is. A FODMAP egy mozaikszó, amelynek jelentése Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok. Röviden olyan rövid láncolatú szénhidrátokról van szó, amelyek emésztési problémákat okozhatnak az arra érzékenyeknél.
Divertikulitisz esetén a szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a magas FODMAP-tartalmú ételeket, mint például:
- bizonyos gyümölcsök, például alma, körte és szilva
- tejtermékek, például tej, joghurt és fagylalt
- fermentált ételek, például savanyú káposzta vagy kimchi
- hüvelyesek
- magas transzzsírtartalmú élelmiszerek
- szója
- káposztafélék
- hagyma és fokhagyma
Ugyancsak kerülendő a vöröshús is, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy vörös és feldolgozott húsokban gazdag étrend növeli a divertikulitisz kialakulásának kockázatát. A szokásos, nyugati típusúnak nevezett étrend szintén gazdag feldolgozott élelmiszerekben, valamint magas zsír- és cukortartalmú ételeket tartalmaz, amelyek mind-mind kockázati tényezőt jelentenek.
A rost fogyasztása megosztja a szakembereket. Korábban azt tanácsolták, hogy aki divertikulitiszben szenved, az álljon át alacsony rosttartalmú, folyékony étrendre. Ma azonban már több tapasztalat áll rendelkezésre, ezért a szakemberek úgy látják, hogy a rostokban gazdag étrend segíthet megelőzni a gyulladásokat. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy meglévő gyulladás esetén kerülni kell a rostfogyasztást, mert tömegesebbé teszik a székletet, és fokozhatják a vastagbél-összehúzódásokat, amelyek fájdalmasak lehetnek a fellángolások során. Fontos, hogy minden esetben kérjük ki szakorvos tanácsát, mert a gyulladás meglétét csak ő tudja megállapítani, így orvosi segítség nélkül előfordulhat, hogy a saját döntéseink hatására romlik az állapotunk.
Ajánlott ételek divertikulitisz esetén
Ahogy korábban is említettük, a rostokban gazdag ételek fogyasztása csak akkor ajánlott, ha nincs a belekben gyulladás. Ha panaszaink vannak, illetve ha a szakorvos megállapítja a gyulladást, akkor kerülni kell a magas rosttartalmú ételeket.
A szakemberek úgy látják, hogy erős gyulladás esetén a rostokban szegény étrend segíthet a panaszok enyhítésében és a felépülésben. Ilyen ételek például:
- száraz, rostszegény gabonafélék
- feldolgozott gyümölcsök, például almaszósz vagy konzerv őszibarack
- főtt állati fehérjék, például hal, baromfi vagy tojás
- olívaolaj vagy más olajok
- sárga tök, cukkini vagy sütőtök héj vagy mag nélkül
- főtt spenót, cékla, sárgarépa vagy spárga
- burgonya bőr nélkül
- gyümölcs- és zöldséglevek
Súlyosabb esetekben a szakorvos folyékony étrendet is előírhat, amelyet az utasításoknak megfelelő időtartamig kell folytatni. Minden esetben orvosi felügyelet szükséges a folyékony étrend elkezdéséhez, illetve ahhoz is, amikor fokozatosan visszatérünk a szilárd ételek fogyasztásához. Fontos a fokozatosság, ezért a tünetek megszűnése után először csak alacsony rosttartalmú ételeket fogyasszunk, majd szépen lassan térjünk csak vissza a magas rosttartalmú étrendhez.