A vényköteles és szintetikus antibiotikumok képesek elpusztítani a szervezetünkben található káros baktériumokat. A folyamat során azonban az antibiotikumok elpusztíthatják a szervezetünk számára hasznos és nélkülözhetetlen baktériumokat is, ami komoly egészségügyi panaszokhoz, köztük élesztőfertőzések kialakulásához is vezethet.
A hüvelyi gombás fertőzések leggyakrabban akkor fordulnak elő, amikor a hüvelyben természetesen előforduló Candida gombák túlszaporodnak. Az ennek következtében kialakult gombás fertőzés irritációval és intenzív viszketéssel járhat a hüvelyben és a nemiszerv külső részén egyaránt.
Miért és hogyan alakulnak ki a gombás fertőzések?
A hüvelyflóra képes a benne természetesen megtalálható mikroorganizmusok egyensúlyát fenntartani. A Lactobacillus baktérium enyhén savasan tartja a hüvely pH értékét, ami nem ideális közeg az élesztőgombák szaporodásához.
A hörghurut vagy szinuszfertőzések során gyakran alkalmazott szintetikus antibiotikumok amellett, hogy elpusztítják a kórokozó baktériumokat, felborítják a testünkben természetesen megtalálható jótékony baktériumok egyensúlyát is. Amikor az antibiotikumok elpusztítják a Lactobacillust, a hüvely savassága csökken, így a közeg ideálissá válik a káros élesztőgomba-fajok elszaporodásához. Megelőzésképp, illetve enyhe panaszok esetén ezért érdemes előbb megfontolnunk a természetes antibiotikumok fogyasztását. Ha a vényköteles antibiotikumok szedése elkerülhetetlen, a megfelelő baktérium-egyensúly fenntartása és visszaállítása érdekében érdemes megfogadnunk az alábbi tanácsokat.
Hogyan csökkenthetjük az antibiotikumok okozta gombás fertőzések kialakulásának kockázatát természetesen?
1. Pótoljuk a hasznos baktériumokat probiotikumok fogyasztásával
A prebiotikumokban és probiotikumokban gazdag ételek fogyasztásával nem csak a hasznos baktériumok szintjének fokozásáról gondoskodhatunk, de egyúttal meggátolhatjuk a káros baktériumok elszaporodását is. A rostban gazdag, illetve a fermentált, vagyis erjesztett ételek kiváló forrásai ezeknek. A joghurt, a kefír, a savanyú káposzta, a kimcsi, a zöld levelesek, a búzafű, illetve a psyllium mind könnyedén az étrendünkbe illeszthetőek. A Mannavita Colonum kapszula gondosan összeválogatott összetevőinek köszönhetően nem csak Candida fertőzések kezelésére ajánlott, hanem kiválóan alkalmazható azok számára, akik székrekedéstől, hasmenéstől, bélgázoktól vagy más emésztőrendszeri panaszoktól szenvednek.
2. Fogyasszunk grapefruitmag-kivonatot
A grapefruit magjából készült kivonat egyedülálló antibiotikus és kórokozó-ellenes hatással rendelkezik. Természetes antibakteriális, antivirális és antifungális tulajdonságainak köszönhetően kiválóan alkalmazható a különböző baktériumok, vírusok és gombák okozta panaszok esetén, ráadásul a vényköteles antibiotikumokkal ellentétben nem kell egészségromboló mellékhatásoktól tartanunk. A Mannavita Grapefruitmag Csepp ajánlott mindazoknak, akik természetes megoldást keresnek az élesztőfertőzések megelőzésére és kezelésére. A terápia részeként igyunk naponta 3x15 csepp grapefruitmag-kivonatot két deci folyadékban elkeverve.
3. Használjunk joghurtot - külsőleg és belsőleg egyaránt
A joghurt fogyasztásával természetesen emelhetjük a testünkben található probiotikumok szintjét, ráadásul gombás fertőzések esetén külsőleg is használható. Válasszunk aktív joghurtkultúrákat tartalmazó, természetes, cukormentes, és ízesítetlen joghurtot, majd vigyük fel az érintett területre a viszketés enyhítésére.
A fenti információk tájékoztató jellegűek. A cikkben említett élelmiszerekre és étrend-kiegészítőkre való érzékenység vagy allergia esetén kerüljük azok alkalmazását! Már fennálló egészségügyi panaszok, illetve már alkalmazott gyógykészítmények befolyásolhatják a természetes gombaellenes készítmények hatékonyságát, ezért személyreszabott tanácsért minden esetben forduljunk kezelőorvosunkhoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6486023/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6794482/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6538181/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC4803919/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC2594222/pdf